"ÇED olumlu" vurgulandı.
ABDULKADİR KAPLAN VE DİĞERLERİ (2) Başvurusu
- Başvuru no
- 2020/4747
- Başvuru tarihi
- 23.01.2020
- Karar tarihi
- 20.12.2023 (1.427 gün)
- Karar veren
- Birinci Bölüm
- Resmî Gazete
- —
- Mevki
- Hatay Payas
- Yatırımcı / proje
- Tahmil ve Tahliye İskelesi ile Dolgu Alanı Projesi
- Yatırım türü
- İskele, liman, dolgu
Başvuru, Hatay'ın Payas ilçesinde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan Tahmil ve Tahliye İskelesi ile Dolgu Alanı Projesi (Proje) için verilen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptali talebiyle açılan davanın reddedilmesi nedeniyle özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.
Anayasa Mahkemesi başvuruyu özel hayata saygı hakkı kapsamında incelemiş; Mahkeme öncelikle bazı başvurucuların bireysel başvuru süreci devam ederken hayatlarını kaybettiklerini ve mirasçılarının başvuruyu sürdürmek istediklerine dair bir talepte bulunmadıklarını tespit ederek bu kişiler yönünden başvurunun düşmesine karar vermiştir. Diğer başvurucular bakımından ise Mahkeme, çevresel karar alma süreçlerinde kamusal makamların geniş bir takdir yetkisine sahip olduğunu ancak bu süreçte bireylerin temel hakları ile kamu yararı arasında adil bir denge kurulmasını sağlayan usul güvencelerinin bulunup bulunmadığının denetlenmesi gerektiğini vurgulamıştır. Somut olayda proje hakkında halkın bilgilendirilmesi amacıyla gerekli ilanların yapıldığı ve yöre halkının katıldığı bilgilendirme toplantısının düzenlendiği, bu nedenle başvurucuların çevresel karar alma sürecine katılma imkânından mahrum bırakılmadıkları değerlendirilmiştir. Ayrıca derece mahkemesince alanında uzman bilirkişilerle keşif yapıldığı, bilirkişi raporuna yapılan itirazların dikkate alınarak ek rapor alındığı ve başvurucuların iddialarının raporlarda ayrıntılı biçimde değerlendirildiği tespit edilmiştir. Bu kapsamda çevresel etkilerin ve risklerin yargısal makamlar tarafından kapsamlı biçimde incelendiği ve ÇED raporunda gerekli tedbirlerin öngörüldüğü sonucuna varıldığı belirtilmiştir. Mahkeme, derece mahkemelerinin başvurucuların iddialarını değerlendirdiğini ve bireysel menfaatler ile kamusal menfaat arasında makul bir denge kurduğunu, bu nedenle kamusal makamların özel hayata saygı hakkı bağlamındaki pozitif yükümlülüklerini ihlal etmediğini belirterek Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının ihlal edilmediğine karar vermiştir.
- Açıklanan gerekçelerle;
- A. Başvurucular Abdulkadir Karaaslan, Ahmet Kertmen, Ekrem Okur, Hamza Eroğlu, İbrahim Öngün, Mustafa Aydın, Mustafa Çobalak, Nedim Yılmaz, Nuray Güner, Sıtkı Akyüz, Süleyman Bayar, Şaban Baytar yönünden başvurunun DÜŞMESİNE,
- B. Diğer başvurucular yönünden özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,
- C. Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının İHLAL EDİLMEDİĞİNE,
- D. Yargılama giderlerinin başvurucular üzerinde BIRAKILMASINA,
- E. Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına GÖNDERİLMESİNE 20/12/2023 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
-
Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkıÇevreDüşme
-
Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkıÇevreİhlal Olmadığı
- Başkan
- Hasan Tahsin GÖKCAN
- Üyeler
- Muammer TOPAL
Selahaddin MENTEŞ
İrfan FİDAN
Muhterem İNCE - Raportör
- Çağlar ÖNCEL
- Başvurucular
- Abdulkadir KAPLAN
Abdulkadir KARAASLAN
Ahmet GÖZÜKARA
Ahmet KERTMEN
Ahmet SASA
Ahmet SASA
Ahmet ŞAHİN
Ahmet Tevfik ALAK
Akın ÇAĞABAY
Ali BAĞATUR
Ali DUMAN
Ali TURAN
Ali YARBAŞI
Ali Kerim ONGÜN
Asuman ÖZDOĞAN
Atila ASMA
Aycan DOĞRU
Ayhan TERLEMEZ
Aziz ŞAHİN
Bestami KUNT
Bilal TERLEMEZ
Bilsen KESER
Birol ÇAĞABEY
Bülent YILDIRIM
Deniz DURAK
Doğan GÖKÇE
Döne SASA
Dudu MILIK
Durdu ÇAĞABAY
Ekrem OKUR
Elif GÜNER
Erden ALPARSLAN
Erhan BAKAY
Erman YOKUŞ
Eşber BAYAR
Eşref BAYAR
Etem YAHŞİ
Eyyüp TEPER
Eyyüphan YİĞİT
Fadime GÜNER
Faruk AKAT
Fatma TURAN
Ferhat AYDIN
Fevzi ŞİMŞEK
Gülcan SAVCI
Güllü GÖK
Hacer BAYLAN
Hakan ÖMERCİOĞLU
Hale ÖMERCİOĞLU TAŞ
Halil AKYÜZ
Halil SASA
Hamdi ÖMERCİOĞLU
Hamza EROĞLU
Handan ÖMERCİOĞLU
Hanifi YILDIRIM
Hasan ATEŞ
Hasan ONGÜN
Hasan ŞAHİN
Hasan TURAN
Hasan YAZĞAN
Hatice SASA
Hayati ÇELEN
Hüseyin ATEŞ
Hüseyin KAPLAN
Hüseyin KELEP
Hüseyin ŞAHİN
İbrahim AKAT
İbrahim OKUR
İbrahim ÖNGÜN
İbrahim YAZĞAN
İbrahim YILMAZ
İrfan ŞAHBUDAK
Kadir ONGÜN
Kadir YILMAZ
Kahraman ONGÜN
Kalender ONGÜN
Kamil KARAKUŞ
Kasım ÇAĞABEY
Kazim BAKAN
Kemal AYDIN
Kemal ONGÜN
Mahir YILDIRIM
Mahmut ŞAHİN
Mehmet AKYÜZ
Mehmet ATEŞ
Mehmet BOLAT
Mehmet GÜNER
Mehmet MILIK
Mehmet ÖZDEMİR
Mehmet SASA
Mehmet SELLİ
Mehmet YAZĞAN
Mehmet YILMAZ
Mesut KAVAK
Mevlüt ER
Mevlüt YOKUŞ
Muhamet TAŞTEKİN
Murat AYDIN
Murat GÖKÇE
Murat SASA
Musa BOĞA
Musa GÖKÇE
Musa GÜZEL
Musa OKUR
Mustafa AKAT
Mustafa AYDIN
Mustafa ÇOBALAK
Nadir KÖĞÇE
Necati KOCA
Nedim YILMAZ
Nesmi Kader ÜNLÜ
Nuray GÜNER
Nurten ÖZ
Onur KOCA
Orhan KAYA
Osman ARI
Osman TURAN
Ömer ÇELEN
Ömer GÜNER
Ömer Faruk YILMAZ
Özgür ÇAĞABEY
Ramazan Metin ÜZER
Sabahaddin YÜCEL
Sadık YILMAZ
Selahettin YÜCEL
Selçuk SASA
Sema ÖMERCİOĞLU
Seyfettin ÇELEN
Sezai PALTA
Sıtkı AKYÜZ
Soner YÜCEL
Süleyman BAYAR
Şaban BAYTAR
Şahin APAYDIN
Tahir SASA
Tahir YAHŞİ
Tayyar YAHŞİ
Turgay KUNT
Turgut ŞAHBUDAK
Türkan GÜNER
Uğur BOZKURT
Ümit ÇAĞABAY
Yakup GÜLBAHAR
Yakup MILIK
Yasin KUNDAK
Yaşar YÜCEL
Yıldız AKYÜZ
Yusuf AKYÜZ
Yusuf ŞAHİN
Yusuf TURAN
Zehra YÜCEL
Zeliha AKYÜZ
Akın ÇETİN
Nevin KARAGÜL - Vekil
- Av. İsmail Hakkı ATAL
Süreç
-
2007 ≈ DavaAbdulkadir Kaplan ve diğerleri ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Hatay 1. İdare Mahkemesinde dava açtı.
-
12.07.2007 İdari işlemHatay Payas ilçesinde yapılması planlanan Tahmil ve Tahliye İskelesi ile Dolgu Alanı Projesi için ÇED olumlu kararı verildi.
-
28.12.2018 Keşif / bilirkişiMahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti inceleme yaparak ÇED olumlu kararının çevresel açıdan kabul edilebilir olduğu yönünde rapor sundu.
-
18.03.2019 Kanun yoluAbdulkadir Kaplan ve diğerlerinin rapora itirazları üzerine bilirkişi heyetinden ek rapor alındı ve projeye ilişkin çevresel etkilerin kabul edilebilir düzeyde olduğu tekrar belirtildi.
-
09.05.2019 Kanun yoluHatay 1. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporlarına dayanarak davanın reddine karar verdi. Abdulkadir Kaplan ve diğerleri verilen karara karşın temyiz talebinde bulundu.
-
07.11.2019 Kanun yoluDanıştay 6. Dairesi temyiz talebini reddederek İdare Mahkemesi kararını kesin olarak onadı.
-
23.12.2019 TebliğAbdulkadir Kaplan ve diğerleri nihai kararı öğrendiler.
-
22.01.2020 AYM başvurusuAbdulkadir Kaplan ve diğerleri Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundular.
-
23.01.2020 AYM başvurusuAnayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunuldu.Anayasa Mahkemesi
-
20.12.2023 AYM kararıAnayasa Mahkemesi (Birinci Bölüm) kararını verdi: İhlal olmadığı.Anayasa Mahkemesi
- İlk kayıtlı olay
- 01.01.2007
- AYM'ye başvuru
- 23.01.2020 (ilk olaydan 13 yıl 0 ay sonra)
- AYM kararı
- 20.12.2023 (başvurudan 3 yıl 10 ay sonra)
Olaylar, karar metninin Olay ve Olgular bölümünden (yeni kararlarda Bireysel Başvuru Süreci alt başlığı dahil) derlenmiş ve editörce onaylanmıştır. ≈ işaretli tarihler yaklaşıktır.
"ÇED olumlu" vurgulandı.
Arşivdeki ilgili kararlar
AYM'nin atıf yaptığı kararlar
- AYM
- AYM
- MEHMET KURT arşivde 2013/2552
- MELLE MALGİR 2014/11355